Hvilken fest det ble!

200 jenter i alderen 8-11 kleiv forventningsfulle inn i salen på Deichmanske bibliotek med nettbrettet under armen. For forste gangen noensinne arrangertes det en hel dag for kun jenter, av jenter, der målet var å lære seg om koding og teknologi.

Det ble en dag full med kodekurs og workshops i 3D-programmering og 3D-printing, LittleBits, MakeyMakey og digitale smykker. Til hjelp fikk de eldre jenter og kvinner som frivillig stillte opp som veiledere.

Som overraskelse kom Line Jansrud fra Newton kjent fra Newton på NRK og en ekte teknologiheltinne, som snakket med jentene om sitt forhold til teknologi og hvorfor det er spennende.

Som ekstra overraskelse for jentene kom Kronprins Haakon og med seg hadde han Ordfører Fabian Stang. De ble veldig overrasket når de såg hva jentene, på så kort tid, hadde lært seg.

IKT-Norge, ODA-Nettverk, TENK, Girl Geek Dinners og Deichmanske bibliotek stod som arrangører før GirlTechFest.

– Behovet for flere teknologer kommer til å øke dramatisk i årene fremover. Jenter utgjør halve befolkningen og det bor mange fremtidige teknologer i disse jentene. Men vi vet at hvis de ikke blir interessert av koding før de er 13-14 år så er risikoen veldig stor for at de ikke blir interessert i faget i det hele tatt. Vi vil tenne gnisten og vise at teknologi er gøy, sier Heidi Austlid, administrerende direktør IKT-Norge.

– Det er viktig å få vise frem for disse unge jentene at koding ikke er noe vanskelig men veldig, veldig gøy. Det ska bli morsomt å se hva de får til og fantasien er egentlig det eneste som setter grenser, mener Austlid.

– Initiativet er en del av en større misjon om å øke antall jenter i tech. Vi vil vise hvilke fantastiske muligheter teknologi kan by på og forsøke å endre de stereotypiske holdningene mange desverre har til kodere. Vårt håp er at vi klarer å tenne en gnist og gi dem lyst til å fortsette med teknologi i årene fremover. Vi har rekruttert flotte veiledere som skal inspirere jentene og vise dem at alle slags mennesker kan jobbe med teknologi. I dag er bare 23% av folk som jobber i teknologi kvinner. Vi håper at initiativ som dette vil øke denne prosenten innen ti år, sier Isabelle Ringnes, grunder i TENK: Tech-Nettverket for Kvinner.

I en tilbakemelding skriver en lærer att hennes elever var samstemmig enige om at dette var den beste dagen i hele deres skole-liv. Det får man vel ta som et godt betyg.

 

Se flere bilder på vår Facebook-side.