Å gjøre seg til spåkvinne om noe som helst innen tech er som å be om å få juling. Finansteknologi er intet unntak. Teknologien eller markedet tar alltid noen krumspring vi ikke klarer å forutse. Fjorårets stjernestøv ser i dag bare støvete ut, mens nye stjerner blir født.

datasenter

IKT-Norge og Finans Norge legger i disse dager siste hånd på verket for FutureBank 2019, vår felles årlige konferanse, der vi tar pulsen på fintech i Norge og globalt. Programmet i år kunne ikke vært presentert i fjor, og flere av fjorårets sannheter hadde blitt møtt med latter i år. Vi kan begynne jo med krypto. For et år siden hadde verdien på bitcoin nesten halvert seg på noen uker, fra en all-time-high på 140 000 kr i slutten av desember 2017, til rundt 70 000 kr i begynnelsen av februar 2018. Alle som eide kryptovaluta håpet det var en midlertidig markedskorreksjon; alle andre hev seg på latterkoret og dømte krypto til døden.

Alle tok feil. Det var ingen kort markedskorreksjon, og verdiene i kryptomarkedet har implodert. Det har riktignok vært store svingninger det siste året, som få redaksjoner har brydd seg om å dekke, men det er ingen tegn til en rekyl a la høsten 2017. Dette kan kanskje være det beste som kunne skjedd krypto. Støyen har lagt seg. Spekulantene er borte. Journalistene har funnet nye jaktmarker. De som er igjen er dedikerte utviklere som bygger teknologien videre; retter feil, når nye milepæler. De har fortsatt tro på kryptoens potensial. I forrige uke kom britiske myndigheter med en veiledning om hvordan kryptoverdier skal reguleres. Det er mindre hype, mer modenhet rundt teknologien.

Globalt tiltrakk fintech-sektoren seg investeringer for over 39 milliarder dollar i 2018, og 16 nye fintech-enhjørninger (start-up bedrifter verdsatt til over 1 milliard US dollar) så dagens lys. Mye av veksten skjer i Kina, der både størrelsen på markedet, fraværet av brysomme vestlige konkurrenter og mindre fokus på personvern har ført til massiv adopsjon og vekst av kinesiske digitale tjenester. Betalingsløsninger er så sømløst integrert i disse tjenestene at brukeren nærmest ikke merker at han blir belastet.

For ett år siden fremkalte kinesernes foretrukne koblingsteknologi, QR koden, stive smil og «been there, done that»-blikk i Vesten. Vi lo for tidlig. Teknologien er effektiv, tilgjengelig, og på full fart tilbake i norske betalingstjenester. 2019 vil antagelig være året der vi begynner å betale med QR-kode på mobilen i butikk.

Ett år har også gitt norske finansmyndigheter den overbevisningen de trengte for å akseptere at ny teknologi trenger nye regulatoriske verktøy. 2019 blir året norske fintech-bedrifter får teste innovative løsninger med Finanstilsynets velsignelse – før de har søkt om konsesjon. Et lite skritt for menneskeheten – et langt skritt for utålmodige finansteknologigründere. Resultatet kan bli flere norske stjerner på fintech-himmelen ved utgangen av 2019.

Denne kommentaren ble opprinnelig publisert i Finansavisen 28.01.2019.