Fire dager i slutten av oktober samles kremen av tech- og finanseliten, pluss alt som kan krype og gå av start-ups, venture kapitalister, banker, forsikringsselskaper og fintech synsere i Las Vegas for å delta på Money2020, verdens desidert største fintech konferanse.

Konferansen debuterte for 4 år siden, og har vokst fra 2300 deltagere i 2012 til over 11000 deltagere i år. Grunleggerne av Money 2020 solgte rettighetene til konferansen for $100 millioner etter bare to år. Det sier endel om interessen for fintech.

Konferansen åpnet rolig på søndag ettermiddag, med innlegg og debatter om regulering av finansielle tjenester. For meg var dette et av de mest interessante sporene, for fintech er underlagt strengere regulering enn noen andre deler av tech næringene. Regelverk må justeres til å omfavne ny teknologi og tilpasses de nye aktørene som tilbyr finansielle tjenester.

Regulatoriske sandkasser

Ikke overraskende var regulatoriske sandkasser det store temaet. Selv om det er for tidlig å trekke konklusjoner om den britiske sandkassen (den første puljen av selskaper er inne nå), får modellen støtte av både fintech start-ups, investorer og større finansinstitusjoner. Etter Storbritannia er det asiatiske land som Singapore, Korea og Japan som har kommet tidlig på banen. Norge bør følge etter og raskt gå igang med å planlegge en egen sandkasse. Et godt samspill mellom finanstilsynet og næringen kan gi fart til utvikling av fintech i Norge.

Resten av konferansen har dreid seg om trender i fintech investeringer (VCene fra både øst- og vestkyst er her, med fulle fond og rause handshakes), keynotes fra eliten av tech og fintech (Jack Dorsey fra Twitter/Square, Pali Bhat fra Google og Douglas Feagin fra Alipay for å nevne noen), og annsonsering av avtalen mellom Facebook og Paypal, som innebærer at Paypals betalingsløsning nå blir tilgjengelig i Messenger.

Fintech i et globalt perspektiv

Noe av det som har gjort størst inntrykk er likevel å se fintech i et globalt perspektiv, og bli minnet på hvor det store markedspotensialet ligger. Kinesiske Alipay fasiliterer 85000 betalingstransaksjoner hvert sekund. HVERT SEKUND! De fleste mennesker på jorden har aldri gjennomført en digital transaksjon og har heller ingen bankkonto. De tilhører den uformelle økonomien, og det er kostbart, ineffektivt og er et stort hinder for å komme ut av fattigdom. Det er snakk om et enormt digitalt skille, og i en slik kontekst er fintech en muliggjører for å løfte folk ut av fattigdom og inn i den formelle, digitale økonomien.

Det er ikke mange nordmenn tilstede, men en våre fintech stjerner, det biometriske ID selskapet Zwipe, er her med egen stand og en rykende fersk samarbeidsavtale med den amerikanske kort-giganten CPI Card Group i hånden.

Det blir godt å forlate Las Vegas´ døgn på speed, men for en med godt over gjennomsnitt interesse for fintech og nyskjerrighet på aktørene i økosystemet, har det vært en uslåelig uke.