– Halvparten av norske barn under 10 år har egen smarttelefon og mange har nettbrett. I tillegg vil tusenvis av barn få mobil til jul. Det er viktig at voksne snakker med barn om forventninger, ansvar og rammer for mobilbruk med en gang, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Jula fungerer altså som en viktig teknologidriver i Norge. Barns bruk av mobiltelefon er positiv og kreativ – de kommuniserer, produserer, lærer og leker. De deltar fullverdig i vårt samfunn slik det utvikles, også digitalt. Selv om det kan virke som barna har full kontroll  er det viktig å lære barna sine å bruke mobilen med forståelse for egen rolle og egne handlinger, og at de reglene som gjelder ellers i samfunnet også gjelder når man bruker digitale medier. Det betyr blant annet at mobilen ikke skal brukes til mobbing og at du trenger tillatelse før du tar bilder og publisererer disse.

– Voksne må engasjere seg i ungenes teknologibruk hver dag, akkurat som vi engasjerer oss i det ikke digitale vi selv vokste opp med, mener Austlid.

Tall fra Gallup viser på at 40% av barn i alderen 6-9 år har egen smarttelefon.

– Barndommen er også digital, men ungene mangler viktig digital kompetanse. Det holder ikke å være god til å finne apper og spille nye spill. Den nødvendige kompetansen og forståelsen må vi som voksne gi de, sier Austlid

Barn med egen smarttelefon

10-11 år       6-9 år             3-5 år        Total

2015

87 prosent    40 prosent    9 prosent    40 prosent
2014

85 prosent    35 prosent    10 prosent    37 prosent
2013

60 prosent    27 prosent    14 prosent    30 prosent

Gallup 2015
2012

52 prosent    19 prosent    12 prosent    24 prosent