Oslo har fått sin egen Innovation Embassy i Hackney, London – fem pulter for norske oppstartsbedrifter på The Trampery Old Street, et av de mest attraktive kontorfellesskapene i London. På tirsdagen, 2. desember, kom selveste Hertugen av York, Prins Andrew, for å kaste glans over den offisielle åpningen.

Oslo Innovation Embassy er et samarbeid mellom Oslo Business Region, IKT-Norge og the Trampery i Hackney, London. Tanken bak er å gjøre det lettere for norske oppstarts- og vekstselskaper å komme ut i verden. En kontorplass i et internasjonalt nettverk i London er en god start.

– For IKT-Norge er dette et fysisk bevis på at det går an å tenke stort. Jeg vil berømme både Oslo Business Region og næringsbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke, for å ha guts til å gå for dette. I tillegg trenger alle gode prosjekter en visjonær, for oss har det vært Johan Brand fra Kahoot! og Nordic Connection, som først så at det måtte være en mulighet å styrke norsk og nordisk tilstedeværelse i London. Vi har også satset men vi hadde ikke fått dette til uten et samarbeid med de nevnte, sier Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge.

– Vårt mål er at flere Oslobaserte selskaper lykkes internasjonalt og med vekst. Alle kan komme seg til London, men nå kan man installeres på et sted med solid tilgang på ledende fagnettverk, samarbeidspartnere, investorer, og partnere. Osloselskaper som lykkes internasjonalt tiltrekker oppmerksomhet og er også gode ambassadører for Oslo.  Fungerer det etter planen vil vi også utvide til andre byer som Berlin, Austin, og New York, sier Fredrik Winther, daglig leder i Oslo Business Region, som er næringsutviklingsselskapet til Oslo kommune.

Samarbeidet mellom Hackney, London, og Oslo startet for et par år siden og fikk opp farten da næringsbyråd i Oslo Hallstein Bjercke fikk smaken på Øst-London under en delegasjonsreise sammen med IKT-næringen. Nå konsolideres samarbeidet ytterligere med at man etablerer fast tilstedeværelse i London gjennom Oslo Innovation Embassy.

– Nå er det viktig at vi som næring, og andre næringer, da tenker jeg kanskje spesielt på musikk/kulturnæringen, tar beskjeden og kommer seg til London for å skape nye eksportsuksesser ut av Norge. Det kan vi nå gjøre raskere, enklere, og med bedre support enn noen gang før, sier Fredrik Syversen.

– Oslo har tatt første etappe, men vi håper på at vi raskt blir et lag der både Bergen og Trondheim og Tromsø melder seg på, legger han til.

Tirsdagens kongelige åpning av The Trampery Old Street, som er det tredje Trampery-fellesskapet i Hackney, var en del av flere Oslo-aktiviteter. Dagen etter den årlige julegrantenningen i Trafalgar Square som byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, stod for var det klart for Oslo Meets Hackney litt lenger øst i byen. Fredag 5. desember er en dag full av aktiviteter med fokus på erfaringsutveksling og nettverksbygging mellom oppstarts- og vekstbedrifter fra Norge og London, spesielt innen teknologi, musikk og mote.

Dagen starter med en offisiell del der den norske Ambassaden i London inviterer til en frokost med samtale rundt hvordan lykkes i UK. Videre blir det selskapene selv som i større grad tar styringen med presentasjoner, samtaler og pitchekonkurranser på The Trampery Old Street. Det hele avsluttes med fest på utestedet Oslo i Hackney Central, hvor norske Kid Astray og DJ Project Fresh Socks spiller.