Alle snakker om Silicon Valley, men denne uka drar norske tech-startups til New York!

Denne uka tar vi med oss tre mindre selskaper til den mindre kjente festivalen Northside som går mellom 10-13 juni, for å legge såkorn for bedre og mer utbredt samarbeid med innovasjonsmiljøer på Østkysten.   Denne uka tar vi med oss tre mindre selskaper til den mindre kjente festivalen Northside som går i tidsrommet 10. – 13. juni. Der skal vi legge såkorn for bedre og mer utbredt samarbeid med innovasjonsmiljøer på Amerikas østkyst.

Dette er starten på et samarbeid initiert av Generalkonsulatet i NY, Oslo Business Region, MashUp og IKT-Norge. Selskapene som nå reiser over er MashUp, Xeneta, Filmgrail og Kite. De er svært forskjellige selskaper, men med én fellesnevner; alle ser New York som et mulig førstested i USA, og de har en klar formening om at dette er stedet å lykkes med sin teknologi. Mye av tankegangen går på at vi ikke bare må jakte investorer (Silicon Valley) men at markedet og kundene finnes på østkysten. Dette følger de siste ukers debatt som bl.a. lederen av Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth har vært sentral i.

New York skiller seg fra vestkysten ved å være den desidert største markedsplassen for ny teknologi og innovasjon. Til «Silicon Valley» (California) reiser man for å utvikle produktet og firmaet, men skal det selges må man reise til «Silicon Alley» (New York). Østkysten har alltid vært en magnet for progressive forskningsmiljøer, kapital og verdens mest talentfulle og kreative mennesker. Økonomisk vekst, markedstilgang og økende investeringsvilje smører dynamikken. Flere billige direkteruter med fly har gjort markedet i New York tilgjengelig i økende grad for norske entreprenører, og strømmen av norske bedrifter og gründere ventes å øke tilsvarende.

New York har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli det nest største og raskest voksende startup-markedet i verden.

New York har i løpet av kort tid utviklet seg til å bli det nest største (det største er Silicon Valley) og raskest voksende startup-markedet i verden. Over 10 prosent av Fortunes 500 topprankede selskaper har sitt hovedkvarter i eller rundt New york, en større tetthetsgrad enn noe annet sted i USA. New York har gått fra å være et sted tilnærmet blottet for høyteknologiindustri til å bli en av de mest attraktive vertskapsbyene for innovasjon. I løpet av tre år tiltrekker byen seg mer enn 3 milliarder USD i investeringer i teknologisektoren. Dette er fortsatt et langt stykke bak San Francisco Bay Area, men godt forbi Boston og alle andre teknologihubber i USA. Mellom 2003 og 2013 vokste de lokale investeringene i sektoren med 240 prosent, noe som tilsvarer en vekst på 13.3 prosent i året (sammenlignet med 6.4 i Silicon Valley, og -1,7 i Massachusetts).

Næringer som ny teknologi, underholdning, markedsføring, finans, handel, forlagsbransje, mote, kommunikasjon og media er alle svært sterke i New York. Byen trekker til seg de beste innen disse feltene fra hele verden. Vi som tech-næring må reorientere oss mot flere området i USA og ikke bare stirre oss blinde på Silicon Valley, jeg tror vi vil tjene på det.

Vi som tech-næring må reorientere oss mot flere området i USA