Onsdag 13. april ble den årlige Topplederkonferansen holdt, for byråkratsjefene i staten. Tema for konferansen var blant annet digitalisering, og i den forbindelse var IKT-Norges sjefsøkonomi Roger Schjerva invitert til å holde et innlegg. Konferansen arrangeres av DIFI og DFØ (Direktoratet for økonomistyring).
– Dere er avgjørende for om Norge skal klare å holde seg blant topp fem i verden på digitalisering. Uten bedre digitale løsninger fra det offentlige kommer Norge til å falle nedover på de internasjonale ratingene, sa Schjerva til topplederne.
Ny Stortingsmelding Digital Agenda
Stortingsmeldingen Digital Agenda legges frem om to dager sa Kommunal -og moderniseringsminister Jan Tore Sanner når han åpner møtet. Han røpet at i meldingen vil det bli fokus på viktigheten av større brukerorientering og mer effektiv offentlige tjenester. Meldingen skal hjelpe topplederne å løfte blikket, sa han. Denne stortingsmeldingen erstatter stortingmeldingen som ble lagt frem for fire år siden og er det viktigste grunnlagsdokumentet for statens IKT-politikk. IKT-Norge vil være til stede når meldingen legges fram og vi vil kommentere den da.
IKT-Norge er ikke pessimistiske til den digitale omstillingen
Toppledermøtet ble åpnet med et «digitalisering er oppskrytt»-innlegg av forfatter Ståle Økland, uten at det så ut til å legge noen stor demper på forsamlingens vilje til å komme videre i digitaliseringen. Økeland har skrevet boken «Datakrasj – hvorfor den digitale økonomien ikke virker». Budskapet i boken er vi ikke enig i, og argumenterte for et år siden i mot denne. les Roger Schjerva sine kommentarer til denne boken her, her og her.
Schjerva sine 10 råd til toppledere
Roger Schjerva brukte taletiden til å påpeke hvor viktig det er at dagens ledere blir digitale. Han var også tydelig på at vi i dag er svake på offentlige, digitale løsninger. Dette fulgte han opp med ti råd til hvordan toppledere kan lykkes som digitale ledere:
- Du er ikke så spesiell som du tror, ta i bruk etablerte standarder
- Ikke hør for mye på IT-sjefen, det er du som har ansvaret for helheten
- Bruk felleskomponentene og fellesløsninger så langt som mulig
- Digitale prosjekter er organisasjonsutvikling
- Ha en gevinstrealiseringsplan
- Øke sjansen fro å lykkes med IT-investeringen: Små prosjekter, forankret i virksomhetsstrategien, reduser kompleksitet, brukerorientert, bruk leverandørene også før løsning velges
- Øk tålegrensen for feil
- Sørg for at fagsiden i organisasjonen har eierskapet til prosjektet, ikke IT-folka
- Øk din og organisasjonens digitale kompetanse
- Bruk digitaliseringsrådet og medfinansieringsordningen
Han oppfordret også lederne til å bruke sosiale medier for å trene opp sine digitale institnkter, skaffe seg et digitalt kompetansenettverk og være en rollemodell for de ansatte i digital profilering av virksomheten.