IKT-Norge gratulerer vårt medlem Basefarm med åpningen av datasenter!

loresbasefarmdatasenterrastafototerjeborud
Basefarms nye datasenter huser 6000 kvadratmeter server-areal. (Foto: Terje Borud)

Torsdag 16. november 2017 åpnet selskapet nytt datasenter til over 300 millioner kroner i Rasta på Lørenskog, i umiddelbar nærhet til hovedstaden. Datasentrene er hjørnesteinene i det digitale samfunnet, der lagring og bearbeiding av data vil gi oss stadig bedre tjenester.

Datasenteret – som er det største av sitt slag i Stor-Oslo – ble åpnet med musikk og taler fra ordføreren i Lørenskog Ragnhild Bergheim, Fredrik Olsen, CEO i Basefarm Group og Roger Schjerva, sjeføkonom i IKT-Norge.

– Basefarm er et flott selskap. Deres forretningsmodell er særlig attraktiv for de i Oslo-området som trenger kort vei. Datasentre andre steder i landet har andre attraktive forretningsmodeller. Markedet vokser enormt og det er plass til mange flere og litt ulike forretningsmodeller, sier Roger Schjerva.

Nasjonal profilering

Datasenterdrift er blitt eksportvare og nasjonal profilering. Det gjelder Norge, men også våre naboland Sverige og Danmark.

– Vi henvender oss til et marked som har fokus på sikkerhet i kombinasjon med fortrinn som bare en hovedstad kan gi. Interessen for denne type datasentre er så høy at vi bygger uten å ha forhåndssolgt mer enn en fjerdedel av kapasiteten, sier Anders Korshavn, SVP Data Center i Basefarm.

Datasenterdrift innebærer å levere et komplett skall av lokaler, kjøling, strøm, datalinjer, nødstrømsaggregater, brannslokking og mer til virksomheter som selv flytter inn og drifter eget IT-utstyr. Det engelske begrepet for datasentertjenester er ”colocation”. Colocation oversettes til samlokalisering. Ved at flere bedrifter samlokaliserer datautstyret sitt hos en leverandør drar de fordeler av betydelige stordriftsfordeler. IT-drift er et annet markedsområde hvor Basefarm på sitt eget IT-utstyr drifter kundenes applikasjoner/programvare.

loresceoohlsnordforerbergheimavfotografirynayuzhyna
Fra åpningen 16. november. (Foto: Iryna Yuzhyna)

6000 kvadratmeter server-areal

Senteret i Lørenskog er på netto 6000 kvadratmeter server-areal. Det gir datasenterkundene handlingsrom til å forme sine egne arealer på innsiden, med dører, vegger, nøkkelkort og mange dataservere.

– En stor fordel ved hovedstaden er at den av nasjonale beredskapsårsaker er rigget med hel spesiell sikkerhet med tanke på parallelle muligheter for strømforsyning og nettverkslinjer. Dette får også vi nyte godt av. Store og små IT-leverandører er dessuten bare en kort kjøretur unna med utstyr og service. Landets hovedflyplass ligger dessuten like ved, sier Fredrik Ohlsén, CEO i Basefarm.