Cyberangrepene mot Norge eskalerer. Hva gjør Norge nå for å møte den nye situasjonen? Det diskuterer administrerende direktør i IKT-Norge, Øyvind Husby, i siste episode av Cisco-podcasten “Digitalisering for ledere”.

skjermbilde 2021 10 29 kl 11 25 33 1536x792 1Veksten for cyberangrep har økt med ca 40 prosent globalt, mens det i Norge har økt med mer enn 70 prosent. Det betyr at flere hundre virksomheter blir angrepet hver eneste uke.

– Det handler om tre ting: ledelse, kultur og kompetanse. Og det starter med at man må ha en felles situasjonsforståelse, og vi bommer allerede der. Vi har ikke en god nok erkjennelse av hvordan situasjonen faktisk er, sier Husby i podcasten Digitalisering for ledere. 

Lytt til podcasten her: – Tofaktorautentisering er ikke nok i cyberkrigen mot Russland og Kina

– Norge er for passive i å bekjempe cyberangrep. E-tjenesten sier konkret at Russland og Kina har til hensikt å angripe Norges demokrati, hindre ytringsfriheten for enkeltpersoner, splitte befolkningen og planlegging og gjennomføre angrep mot kritisk infrastruktur. Det er det man i gamle dager ville kalle en krigserklæring. Alvoret i situasjonen har eskalert de siste månedene. Hva har Norge gjort for å møte dette?, spør Husby.