Onsdag 6. mai kl 12.00 legger EU-kommisjonen fram sin “Strategi for et indre digitalt marked i Europa”. IKT-Norge ønsker nå å se en strategi som handler om å regulere og konkurransetrimme det digitale landskapet istedenfor de gamle europeiske IT-strategien som før har dreid seg mest om å heie fram bruk og tilgang til nett.

– Det ryktes at dokumentet vil varsle 16 nye reguleringstiltak for å sørge for at digitale varer og tjenester kan flyte like fritt i det europeiske fellesmarkedet som andre varer og tjenester. Alle disse tiltakene vil trolig også måtte innføres i Norge, enten fordi vi er forpliktet etter EØS-avtalen eller fordi vi selv vil se oss best tjent med felles regler, for eksempel vil det trolig gjelde momsreglene, sier Roger Schjerva, IKT-Norges sjeføkonom.

– Europa har ikke ett eneste verdensledende internettselskap. Samtidig er EU-kommisjonens analyse at “IKT ikke lenger er en spesifikk sektor, men fundamentet for det innovative økonomiske systemet”. Å styrke Europas IT-konkurransekraft er derfor hovedmotivasjonen bak strategien. IKT-selskaper har en enorm fordel i størrelsen på det amerikanske markedet, selv med en ørliten markedsandel kan en finansiere et stort selskap. I Europa må IT-bedriftene forholde seg til 28 ulike delmarkeder. Det gjør det vanskeligere å vokse, sier Schjerva.

I forkant er det skuddsalvene mot GAFA (Google, Apple, Facebook og Amazon) som har fått størst oppmerksomhet. EU er i strid med amerikanerne på tre fronter: På konkurranseområdet anklager Kommisjonen Google for lovstridig favorisering av egne produkter i søkemotoren. Den andre fronten er skatteområdet, hvor Apple, Starbucks og Amazon blir etterforsket for kunstig overskuddsflytting for å unngå skatt i EU-landene. Den tredje fronten er reguleringsområdet. Her forbereder EU en etterforskning av Google og Amazon for hvordan de bruker personopplysninger og søkedata både opp mot personvernlovgivning og opphavsrett.

Flere kommentarer i saken kommer.