Foto: e24.no
Foto: e24.no

Per A. Boasson, født 1957, måtte tirsdag denne uken gi tapt for kreftsykdommen, bare 56 år gammel.

Per er for mange best kjent som grunnleggeren av PC-Systemer Norge AS. Han bygde det opp og ledet det nærmest egenhendig frem til selskapet i 1998 hadde mer enn 100 ansatte og var børsnotert. PC-Systemer fusjonerte senere med svenske SPCS og utgjør nå en viktig del av Visma konsernet.

Per var en svært karismatisk person med sterke lederegenskaper. Han hadde den særegenhet at han både kunne delta på de mest strategiske diskusjoner om fremtidsmuligheter og nye forretningsmodeller, samtidig som han var insisterende bestemt på utformingen av skjermbildene i Rubicon. Ingen detalj var for liten for Per for å oppnå det perfekte system. Per hadde et naturlig talent for markedsføring og for verdien nye funksjoner hadde for kundene. Derfor var PC-Systemer Norge AS i en årrekke et av Norges mest lønnsomme dataselskaper.

På mange måter vil jeg karakterisere Per som norsk IKT-sektors svar på Steve Jobs – intenst opptatt av brukervennlighet – alltid beredt på å gå sine egne veier og til å stå for sine valg – kombinert med en sjelden evne til å overbevise sine omgivelser.

Etter at Boasson solgte sine aksjer i Visma, jobbet han gjennom investeringsselskapet Ventor AS. Her forvaltet han egne midler, men gikk også inn i selskaper som tidlig-investor.

Å hjelpe andre gründere var viktig for Per, og heldige var de som kunne gjøre nytte av både hans kunnskap og hans økonomiske midler.

Da finanspressen i 2009 påpekte at Boasson hadde tapt 230 mill. på sine finansielle investeringer svarte han: “Jeg har mer enn de 20 000 jeg hadde da jeg startet, så da kan man ikke klage.” Dette var Per i et nøtteskall. Alltid søkende og alltid med et glimt i øyet.

Per Boasson evnet også å se ut over eget selskap, han engasjerte seg derfor også i bransjespørsmål og var aktiv i interesseorganisasjonen IKT-Norge.

Som mange gründere arbeidet Per sent og tidlig hele uken, men fredag ettermiddag logget han av for å ta familien med på båten ned til hytta på Tjøme. Per satte familien spesielt høyt.

Vi lyser fred over hans minne, og våre tanker går til Tone og sønnene.

Per Morten Hoff
Generalsekretær
IKT-Norge