Oslo er en av verdens mest kreative byer. Det har aldri vært flere IT-grundere og nyskaping skjer som aldri før. Universitet i Oslo, kommunen og bransjen står nå bak et felles krav til ny regjering om å prioritere nytt næringer i byene fremfor gamle bransjer i distriktene.

Universitetet i Toronto kåret nylig Oslo til verdens tredje mest kreative by. Alle som har hatt noe med teknologi- og entreprenørmiljøet i Oslo de siste årene vi kjenne seg igjen.

Det er en helt spesiell energi som gjør at nye selskaper spretter opp som paddehatter. MESH, StartupLab, Gründergarasjen og BetaFactory er noen av miljøene som har bidratt til mer enn 100 nye selskaper bare det siste året.

Bill.mrk. “Investeringer savnet”

Norsk IT-sektor er dobbelt så lønnsom som resten av fastlandsindustrien. Likevel har vi manglet statlig satsing på IKT og digitale næringer. I slutten av august var det søknadsfrist for den nye runden av statlige såkornfond. Staten skal gjennom Innovasjon Norge støtte to nye fond med opp til 250 millioner kroner der private stiller med samme beløp. Søkerlista er hemmelig, og det eneste som har lekket ut er at et av de to fondene trolig er en oljeklynge med Statoil i førersetet.

 

Da gjenstår det å støtte ett annet regionalt såkornfond. Vi vet at finansmiljøer med hovedsete i Oslo er med i konkurransen. IKT-bransjen frykter at staten kommer til å satse på mer av det vi gjør fra før.

– Hvis ikke staten kjenner sin besøkelsestid går vi glipp av en unik mulighet! Det er en fare for at vi får nok et fond som satser på supply- og offshoreindustri. I så fall trumfer distriktspolitikken viljen til å satse på noe som skjer i Osloområdet, sier Eilert Hanoa, styreleder i IKT-Norge.

Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) støtter initiativet for at et av de statlige såkornfondene bør legges til Oslo og spesialisere seg på IKT.

– IKT er fremtidens olje. I Osloregionen har vi allerede 70 prosent av tech- og IT-bedriftene. Det skapes nye arbeidsplasser hele tiden. Nå er det på tide at staten også kommer på banen med de store pengene, sier Hallstein Bjercke (V), næringsbyråd i Oslo kommune.

Må løftes til neste nivå

For den norske økonomien har det begrenset verdi å ha hundrevis av oppstartsselskap om ikke noen av dem vokser seg større. Flere må vokse til mellomstore bedrifter med 10, 20 eller 30 ansatte. Noen bør også vokse seg enda større. Vi ønsker oss et norsk Rovio, Skype eller Spotify.

De private ildsjelene har begynt å legge engasjement og penger i å få det til. Alle forutsetninger er til stede for at Oslo kan bli arnestedet for det næringslivet vi skal leve av i fremtiden. Nå må staten gripe anledningen og gjøre sitt for å løfte IT-bransjen i Osloregionen til et nytt nivå.Data security in cloud computing

IKT-bransjen og næringsbyrådet går sammen om å få et IKT-fond

– IT-bransjen er opptatt av at man også satser på IKT og kunnskapsvirksomheter i hovedstaden, sier styreleder i IKT-Norge, Eilert Hanoa.

– Vi ser at det blomstrer av nyetableringer i Oslo-regionen innenfor IKT og digitale tjenester, så vi mener det vil være riktig å øremerke et såkornfond for IKT til Osloregionen, sier Hanoa.

Stadig flere IKT-studenter

– De siste årene har vi hatt en stor økning i antall studenter innen IKT-fagene. Vi observerer også økende interesse hos studentene for å starte egne bedrifter, noe som er svært gledelig sier dekan Morten Dæhlen ved UiO.

 

– Samtidig ser vi at flere gründertalenter og gode idéer forsvinner fordi de ikke finnes såkornkapital. Et eget IKT-fond i Osloregionen er viktig og vil bidra til at flere bedrifter skapes, avslutter Dæhlen.