Et eget Donald-hefte sendes nå til alle barnehager i landet. Sammen med Donald kan barn og voksne utforske og løse oppgaver for å lære om en trygg og spennende digital hverdag.
donald senter for ikt i utdanningen
Foto: Senter for IKT i utdanningen

– IKT-næringen leverer hver dag teknologiløsninger som brukes av barn og unge. IKT-næringen tar gjennom dette Donald ansvar for å gi barna en trygg start på nett, samtidig som vi gir voksne en tydelig beskjed – vær sammen med ungene, sier Heidi Austlid, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge. I Donald-historien møter vi Donald som lærer seg “nettvett” ved å dumme seg ut på nettet.

– Mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og internett er en naturlig del av livet til de fleste barn, også de helt små barna – så mye som ett av tre barn mellom 1 og 12 år bruker internett daglig, sier Trond Ingebretsen, direktør ved Senter for IKT i utdanningen.

Ofte er barna mer nysgjerrige og raskere til å lære digitale funksjoner enn de voksne, samtidig finnes det er stort behov for at barn sammen med voksne opparbeider seg gode brukervaner for å være ansvarlige digitale borgere, sier Ingebretsen.

Bevissthet i nettvett

Hvis barn får lære om nettvett allerede i barnehagen og ved at foreldre og andre voksenpersoner er bevisste barns behov for å lære om nettvett, vil færre oppleve ubehagelige ting eller å dumme seg ut på nett, slik som Donald gjør i denne fortellingen.

Foto: Senter for IKT i utdanningen
Foto: Senter for IKT i utdanningen

– Mobilen og nettbrettet er naturlige inngangsporter til internett, og mange barn beveger seg raskt og enkelt mellom søkemotorer, filmtjenester og spill, sier Karl Fredrik Lund, direktør for privatmarkedet i NetCom.

– Barnehagen er en viktig arena for tidlig læring og kreativitet. Små barn er allerede gode brukere av digitale verktøy som kan styrke barnehagens pedagogiske tilbud, sier Austlid i IKT-Norge.

Donald-heftet er en fint utgangspunkt for dialog mellom barn, foreldre og barnehager rundt trygg nettbruk, understreker seniorrådgiver Thomas Hepsø i Medietilsynet. Både Medietilsynet, Foreldreutvalget for barnehagebarn (FUB) og Redd Barna, som er samarbeidspartnere i prosjektet, er opptatt av at små barn behersker teknologi på en helt annen måte i dag enn bare for et par år siden, noe som betyr at vi også må starte mye tidligere med å utvikle deres bevissthet i det å bruke nettet.

Fakta om Donald-heftet

  • IKT-Norge har sammen med Senter for IKT i utdanningen, Medietilsynet, Foreldreutvalget for barnehagebarn (FUB), NetCom, Google og Redd Barna har laget et helt eget Donald-hefte med temaet nettvett for 4 til 6-åringer. Heftet skal være utgangspunkt for diskusjon og samarbeid mellom hjem og barnehage og de laveste trinnene i skolen.
  • Hensikten med Donald-heftet er å bidra med nettvett gjennom en kjent figur og å tilby barnehager og foreldre et produkt som kan bidra til å skape dialog. Når barn og voksne deler leseropplevelser åpnes nye muligheter for å snakke om temaene som historiene tar opp. Dessuten finnes det en rekke morsomme oppgaver som omhandler nettvett i heftet.

Se filmintervju om Donald på ABC Nyheter.

Hele heftet i PDF-format kan du laste ned her: IKT_&_Donald_2013_Cvr&Cnt_Web.