Det finnes allerede flere internasjonale opprop fra AI- og robotikkforskere og teknologiselskaper. Dette oppropet er nasjonalt og adresserer norske folkevalgte i Regjering og Storting. IKT-Norges Torgeir Waterhouse er med i styringsgruppen for oppropet.

eventbilde2
I oppropet står det blant annet: «Vi er enige om at beslutningen om å ta et menneskeliv aldri skal overlates til en maskin. Spesifikt ber vi våre folkevalgte bidra til at Norge tar et tydelig standpunkt og støtter internasjonal innsats for å starte forhandlinger om et juridisk bindende instrument mot utvikling og bruk av dødelige autonome våpensystemer».

Per 11. juni 2019 har over 500 underskrevet oppropet, deriblant flere av Norges ledende forskere på feltet, og flere rektorer i universitets- og høyskolesektoren: Curt Rice, rektor OsloMet, Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda, Arne H. Krumsvik, rektor Høyskolen i Kristiania, Ole Gustavsen, rektor Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Anne Husebekk, rektor UiT Norges arktiske universitet, Frank ReSunniva Whittaker, påtroppende rektor ved Universitetet i Agder og Frank Reichert, rektor ved universitetet i Agder.

Blant andre kjente navn finner vi Aksel Tjora, NTNU, Nils Butenschön, UiO, Lars Fr. H. Svendsen, UiB, Jill Walker Retterberg, UiB, Lars Gule ved Oslomet og Heidi Austlid,  administrerende direktør i IKT-Norge.

18. juni klokken 18 inviteres det til lansering av oppropet på OsloMet, hvor den kjente AI-eksperten Toby Walsh kommer for å innlede. Her vil også prorektor ved OsloMet, Morten Irgens, forklare bakgrunnen for at norske forskere nå ber om handling fra politikerne.

– Den teknologiske utviklingen peker mot en fundamental endring av krigføring og konflikter. I tillegg peker den relativt lave kostnaden mot raskere produksjon, utplassering og uønsket spredning. Kloden kan bli et mye farligere sted, sier Irgens.

Signer oppropet her

Meld deg på lansering av oppropet her