Money2020, verdens største fintech-konferanse, kommer til Europa for første gang og går av stabelen 4-7 april i København. IKT-Norge arrangerer sammen med 7 av våre medlemsbedrifter en norsk paviljong kalt Fintech Forest. I forbindelse med dette har vi bedt disse kule bedrifter å presentere seg.

 

Først ut er Lars Birkeland fra Promon.

Hva gjør FinTech-næringen så spennende?

– Bank/ Finans har lenge jobbet innenfor regulatoriske rammer som er både beskyttende og tyngende. Dette er trolig de viktigste forklaringene på at mange opplever innovasjon er mulig utenfor de tradisjonelle aktørene og mye vanskeligere i egen organisasjon. Når vi nå ser nye aktører komme inn på markedet, så gjør det noe med hele bransjen. Det blir rett og slett veldig mye mer aktivitet og alt handler om hel-digitale løsninger. Vårt bidrag i dette hel-digitale landskapet er å sørge for at innovative og brukervennlige løsninger også er sikre.

Hva gjør din bedrift spesiell?

– Selv om vi ikke er så kjent i Norge er vi verdensledende innen beskyttelse av applikasjoner. Selskapet springer ut fra Universitetet i Oslo og Sintef og konseptene som selskapet bygger på var revolusjonerende den gangen. Nå har vi hatt teknologien «ute i felt» i flere år og erfaringene viser at konseptet holder. I samme periode har andre sikkerhetsteknologier gått ut på data – akkurat som vi forutså.

TeamPromon
Gustaf Sahlman (CEO) Folker den Braber (VP Product Management), og Bjørn Søland (Sales Executive)

Hva er bra med å drive fintech i Norge?

– Er det bra å drive med Fintech i Norge? Nei, spøk til side. Vi er norske fordi det er her ideene ble utviklet. Norge som marked har imidlertid aldri vært hovedfokus for oss. Vi henter det meste av det vi tjener utenfor Norge, mest fra Tyskland, men nå går vi globalt gjennom partnere som lisensierer vår teknologi. .    

Hvorfor er dere med på Money2020?

– Vi satser på at arrangøren lykkes med å få til noe tilsvarende i København som det de har fått til i Las Vegas – altså en møteplass for dem vi vil nå.

Hva håper dere på å få med dere hjem fra konferansen?

– Som minimum bør vi gjort mange så interessert i det vi holder på med at vi har konkrete oppfølgingsaktiviteter etterpå.

Hvor ser dere Fintech-næringen fremover?

– Globalt er det veldig mange som etablerer seg og det er neppe plass til alle. Noen av aktørene som starter med en ny forretningsmodell kommer til å bli kjøpt av banker og gi dem et etterlengtet innovasjonsløft. mCash i Norge er et eksempel på det.  

Skjermbilde 2016-02-22 kl. 10.45.23Hvorfor er dere med i IKT-Norge?

– Det er en kombinasjon av fordelene med å være i et interesse-fellesskap og også at IKT Norge gjør en innsats for å hjelpe oss å nå ut på bred basis. Felles-standen på Money 2020 er et godt eksempel på det.

 

Har du noe tips til de som er interessert i Fintech?

– Dette er egentlig en observasjon mer enn et tips, men det er flere av oss i Fintech Forum som opplever det samme: Vi selger bedre og får raskere beslutninger utenfor Norge enn hjemme. Det er synd for norske oppstarts-selskaper, men det også en synd for en næring som ikke får tilgang til den fantastiske innovasjonskraften som ligger i slike selskaper..