Torsdag 27.09 åpnet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skytjenesten «Arctic Cloud» og tilhørende datasenter i Mo Industripark.

– Jeg vil gratulere med åpningen! Nå blir det fart i datasenteraktivitetene i nord. Det er samtidig ny og spennende teknologi som tas i bruk. Dette er en stor dag for både Nord-Norge og datasenterbransjen, sier vår sjeføkonom Roger Schjerva.

Arctic Circle Data Center AS (ACDC) har både mottatt en innovasjonspris og innovasjonsstøtte for sitt arbeid med å lage en norsk skytjeneste med modulære datasenterenheter som kan distribueres ut til større produsent- og dataforbrukere.

Nord-Norges første åpne selvbetjente skytjeneste

ACDC har utviklet skytjenesten «Arctic Cloud» og laget prototyper på mobile datasenter som tjenesten kjøres på. Skyløsningen er basert på åpen kildekode og skymodulene er laget for å kunne være mobile, klargjorte for varmegjenvinning og for å kunne operere i alle slags forhold.

De to modulene som vi åpner nå er prototyper på framtidens skytjenester – hvor en kan tilby datakraft med små moduler nært dataprodusent og dermed kan gi fordeler som høy båndbredde, lav responstid og skalerbare ressurser til en konkurransedyktig pris. Modulene trenger i prinsippet kun strøm og nett-tilkobling for å kunne settes i gang hos en ekstern kunde, uansett om dette er på Svalbard eller Lindesnes. Arctic Cloud er Nord-Norges første åpne selvbetjente skytjeneste.

«Den arktiske regionen har overskudd av grønn energi gjennom vannkraft, kombindert med naturlig gunstige temperaturer for kjøling er regionen gunstig for etablering og drift av datasentre. Arctic Circle Data Center AS kombinerer de naturgitte fordelene med spisskompetane for å kunne tilby sikker, skalerbare og kostnadseffektiv datakraft og ressurser klargjort for framtidens behov», heter det på deres nettside.

image001

Se streaming fra åpningen her